Op dit moment ben ik mijn schoonheidssalon aan het “ontmantelen”. Na 25 jaar heb ik besloten er een punt achter te zetten. Het is goed geweest. Been there, done that! Tijd voor nieuwe uitdagingen!

Tijdens het opruimen dwalen mijn gedachten af en passeren er allerlei herinneringen. Ik realiseer mij dat ik eigenlijk al heel lang zelfstandig ondernemer ben…..25 jaar…mijn halve leven. Maar wat is nou eigenlijk een ondernemer?

Ikzelf kom uit een echte ondernemersfamilie. Opa en oma hadden lang geleden een melkwinkel in Amsterdam. Ze hadden 4 zonen en 1 dochter, die ook allemaal zelfstandig ondernemer zijn geworden. Zo ook mijn vader. Die runde al op zijn 25e een boek en papierhandel in Amsterdam en een verpakkingsmaterialen fabriek in Broek en Waterland. Beide bedrijven zijn nog steeds een begrip in Nederland. Helaas is mijn vader overleden in 1975 en heeft dus niet lang van dit succes kunnen genieten.

Ik wist al van jongs af aan dat ik ook een eigen bedrijf wilde hebben. Ik had toen nog geen idee waarin. Maar dat gevoel zat er gewoon. Gek eigenlijk, want ik wist eigenlijk helemaal niet wat er allemaal bij zou komen kijken bij dat ondernemerschap.

Die “drive” zat heel diep. Ik denk dat ze daarmee bedoelen dat “het door je aderen stroomt”!

Als ik nu terugkijk op al die jaren en alles op een rijtje zet denk ik dat een paar eigenschappen belangrijk zijn om je een ondernemer te kunnen noemen.

Doorzettingsvermogen. In goede en in slechte tijden steeds de draad weer oppakken. Leren van je fouten en weer opnieuw beginnen.

Energie, ook op dagen dat je echt even geen zin hebt om uit je bed te komen. Schouders eronder en gaan!

Bereid zijn om je te blijven ontwikkelen op je vakgebied. Jeetje, ik heb wat cursussen, opleidingen en workshops gevolgd! En durf die nieuwe kennis ook toe te passen in je bedrijf.

Durven en doen dus!

Maar bovenal, blijf zakelijk! Realiseer je dat je niet een hobby hebt, maar dat er gewoon brood op de plank moet komen. En het liefst met een dik plak beleg. En kom niet aan met “ik heb niet zoveel nodig”! Iedereen heeft wensen en dromen, en anders geef je het maar aan een goede vriendin die het hard nodig heeft of aan een goed doel ;-)!

Kijk eens in de spiegel en wees eens eerlijk tegen jezelf. Zie jij een ondernemer in jezelf?
Hoe zit dat met jouw salon? Verdien jij al genoeg om al je dromen waar te maken?
Of werk je keihard en verdien je bijna niets?
Wees eens eerlijk en kijk eens in die spiegel!

Wat ga je doen? Blijf je doorgaan met wat je deed en verandert er niets. Of ben je er klaar voor om van jouw salon een bloeiende zaak te maken?

Wil je graag eens met mij sparren over je salon? Schrijf je dan in voor een gratis en vrijblijvend gesprek via info@jezaaknextlevel.nl. Ik neem dan snel contact met je op!

Met ondernemende groet,

Nicole Pappot

Deel mijn blog via social media

Pin It on Pinterest